A W SIERPNIU… NA JAGODY! DOBRODZIEJSTWA OWOCÓW JAGODOWYCH

W Polsce owo­ce jago­do­we są bar­dzo popu­lar­ne. Zawierają mnó­stwo wita­min i skład­ni­ków odżyw­czych, a w dodat­ku są prze­pysz­ne. Idealnie spraw­dza­ją się w posta­ci soków oraz prze­two­rów i dże­mów.  Jakie dobro­czyn­ne wła­ści­wo­ści mają owo­ce jago­do­we, któ­re doj­rze­wa­ją w sierpniu?

Świeżymi owo­ca­mi jago­do­wy­mi może­my się cie­szyć w naszym kra­ju w naj­cie­plej­szych mie­sią­cach. Sezon na nie trwa więc w peł­ni! W sierp­niu doj­rze­wa­ją aro­nia i jeży­ny cały czas może­my tak­że kosz­to­wać pysz­nych porze­czek, malin, czy boró­wek ame­ry­kań­skich. Wszystkie te owo­ce mają sze­reg wła­ści­wo­ści zdro­wot­nych, dla­te­go są zali­cza­ne do gro­na pro­duk­tów „Superfood”. Owoce jago­do­we to źró­dło zdro­wia i dobre­go samo­po­czu­cia. Zawierają dużą ilość anty­ok­sy­dan­tów, któ­re ochra­nia­ją nasz orga­nizm przed tzw. wol­ny­mi rod­ni­ka­mi. Idealnie kom­po­nu­ją się w np. die­cie cukrzy­ków, ponie­waż mają bar­dzo korzyst­ny indeks gli­ke­micz­ny oraz popra­wia­ją gospo­dar­kę węglo­wo­da­no­wą orga­ni­zmu. Z racji dużej ilo­ści prze­ciw­u­tle­nia­czy owo­ce jago­do­we mają rów­nież wła­ści­wo­ści prze­ciw­za­pal­ne. Ze wzglę­du na zawar­te w nich kwas ela­go­wy i reswe­ra­trol zmniej­sza­ją ryzy­ko zacho­ro­wa­nia na nie­któ­re rodza­je nowo­two­rów. Owoce jago­do­we poma­ga­ją też w zmniej­sze­niu pozio­mu złe­go cho­le­ste­ro­lu (LDL) we krwi oraz zapo­bie­ga­ją utle­nia­niu cho­le­ste­ro­lu znaj­du­ją­ce­go się w naszym orga­ni­zmie – co z kolei mogło­by się przy­czy­nić do nie­bez­piecz­nych zmian miaż­dży­co­wych.  Co wię­cej, zawie­ra­ją w sobie dużą ilość błon­ni­ka, któ­ry korzyst­nie wpły­wa na układ tra­wien­ny nasze­go orga­ni­zmu. Owoce jago­do­we świet­nie wpły­wa­ją też na pra­cę nasze­go ukła­du ner­wo­we­go, popra­wia­jąc np. komu­ni­ka­cję mię­dzy poszcze­gól­ny­mi obsza­ra­mi mózgu.

Oprócz walo­rów stric­te zdro­wot­nych, regu­lar­ne spo­ży­wa­nie tych owo­ców może popra­wić tak­że nasz wygląd! Poprzez dużą zawar­tość wita­mi­ny C, anty­ok­sy­dan­tów oraz karo­te­no­idów, zapo­bie­ga­ją pro­ce­som sta­rze­nia się skó­ry i popra­wia­ją wygląd naszej skó­ry, poma­ga­ją też w wytwa­rza­niu kolagenu.

Lista dobro­czyn­nych wła­ści­wo­ści owo­ców jago­do­wych zda­je się nie mieć koń­ca. Zdecydowanie naj­lep­szą for­mą przy­swa­ja­nia zawar­tych w nich skład­ni­ków będą świe­żo wyci­ska­ne soki oraz prze­pysz­ne smoothie:

Świeżo wyci­ska­ny sok jest tutaj bez­kon­ku­ren­cyj­ny – komen­tu­je Robert Zimnoch, z Kuvings Polska –  Jak się oka­zu­je, po zje­dze­niu owo­ców do orga­ni­zmu dosta­je się tyl­ko 17% skład­ni­ków odżyw­czych w nich zawar­tych, nato­miast wypi­ja­jąc szklan­kę świe­żo wyci­ska­ne­go soku już w prze­cią­gu 15 min do nasze­go cia­ła prze­do­sta­je się aż 75% skład­ni­ków odżyw­czych zawar­tych w tych owo­cach. Wchłanialność jest więc aż ponad 4 razy więk­sza! Zdecydowanie sta­wiaj­my na soki i smo­othie z owo­ców jago­do­wych. Tego typu owo­ce są jed­nak bar­dzo czę­sto wyko­rzy­sty­wa­ne tak­że do przy­go­to­wa­nia dże­mów i prze­two­rów na jesień. Korzystanie z wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki  da nam zarów­no pysz­ny, jed­no­li­ty, boga­ty w skład­ni­ki odżyw­cze sok lub smo­othie, ale tak­że pro­dukt ubocz­ny w posta­ci pul­py. Może być ona świet­ną pod­sta­wą do robie­nia jesien­nych prze­two­rów i dże­mów. Tego typu owo­co­wa masa jest już pozba­wio­na soku, a więc przy­rzą­dza­jąc weki, nie musi­my zbyt dłu­go jej goto­wać (sma­żyć) wraz z cukrem w celu reduk­cji i odpa­ro­wa­nia przed umiesz­cze­niem w sło­icz­kach.  Poniżej przed­sta­wia­my kil­ka pomy­słów na wyko­rzy­sta­nie owo­ców jago­do­wych w die­cie oraz prze­pi­sy na soki i smo­othie z wyko­rzy­sta­niem tych owoców:

Jagody – zastrzyk witamin

Niekwestionowana kró­lo­wa w rodzi­nie owo­ców jago­do­wych. Posiada wie­le wita­min z gru­py A, B1, B2, E,C, PP. Bogata w kwas folio­wy i błon­nik. W swo­im skła­dzie posia­da rów­nież wie­le mine­ra­łów np. fos­for, cynk wapń, żela­zo, potas.

Przepis na sok z jagód:

- 2 szklan­ki jagód

- 0,5 cytryny

- szklan­ka liści jarmużu

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Maliny – na odchudzanie

Malina zawie­ra­ją dużo błon­ni­ka, dzię­ki cze­mu ich regu­lar­ne spo­ży­wa­nie bar­do poma­ga w pro­ce­sach tra­wien­nych. Dodatkowo wita­mi­ny: C,E,B1,B2,B6 oraz są źró­dłem skład­ni­ków mine­ral­nych takich jak: magnez, potas, wapń, żela­zo. Liście malin (o nich tak­że war­to pamię­tać) zawie­ra­ją nato­miast garb­ni­ki, fla­wo­no­idy, fenolokwasy.

Przepis na sok z malin:

- 2 szklan­ki malin

- 1 limonka

- 0,5 szklan­ki mięty

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Jeżyny – spo­sób na przeziębienie

Jeżyna boga­ta jest przede wszyst­kim w wita­mi­ny A,C,E,K. Sok z jeżyn ma więc dosko­na­łe wła­ści­wo­ści prze­ciw­za­pal­ne. Dodatkowo zawie­ra wie­le mine­ra­łów np. fos­for, wapń, cynk, potas, żela­zo, magnez.

Przepis na sok z jeżyn:

- 2 szklan­ki jeżyn

- szklan­ka natki pietruszki

- 1 jabłko

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Borówka ame­ry­kań­ska –  poma­ga w odchudzaniu

Borówka ame­ry­kań­ska w swo­ich wła­ści­wo­ściach posia­da sze­reg wita­min m.in. A,C,E,K, B6 oraz soli mine­ral­nych i mine­ra­łów: wap­nia, fos­fo­ru, magne­zu, sodu, żela­za, czy sele­nu. Idealna dla osób na die­cie odchu­dza­ją­cej, ze wzglę­du na bar­dzo niską kaloryczność.

Przepis na smo­othie z borów­ki amerykańskiej:

- 2 szklan­ki borów­ki amerykańskiej

- 1 seler naciowy

- 0,5 pomarańcza

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków (pamię­taj­my o uży­ciu sita do smoothie)

Czarna porzecz­ka – bogac­two wita­mi­ny C

Czarna porzecz­ka jest źró­dłem ogrom­nej ilo­ści wita­mi­ny C. Zawiera aż 260% dzien­ne­go zapo­trze­bo­wa­nia na tą wita­mi­nę! Dodatkowo zawie­ra wie­le antyoksydantów.

Przepis na sok z czar­nej porzeczki:

- 2 szklan­ki czar­nej porzeczki

- 1 por

- 1 gruszka

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Aronia – spo­sób na wol­ne rodniki

Aronia tak jak pozo­sta­łe owo­ce jest boga­ta w wie­le skład­ni­ków odżyw­czych oraz wita­min m.in.  żela­zo, wapń, miedź, jod, bor, man­gan oraz wita­mi­ny C, B2, B3, B9 oraz E. W aro­nii znaj­du­ją się rów­nież fla­wo­no­idy, ruty­na, anto­cy­ja­ny, kwer­ce­ty­na, leu­ko­cy­ja­ny, kate­chi­ny. Związki te poma­ga­ją zwal­czać wol­ne rodniki.

Przepis na sok z aronii:

- 2 szklan­ki aronii

- 1 seler

- 2 śliwki

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków.