100 DNI DO TOKIO – PATRYK DOBEK, POLSKA NADZIEJA NA OLIMPIJSKI MEDAL. JAK PRZYGOTOWUJE SIĘ DO IGRZYSK?

Już 23 lip­ca zapło­nie w Tokio znicz let­nich Igrzysk Olimpijskich, nie­wąt­pli­wie zupeł­nie innych niż dotąd. Z powo­du pan­de­mii Covid19 zawo­dy zosta­ły prze­nie­sio­ne aż o rok, a zma­ga­nia spor­tow­ców będzie mogła oglą­dać ogra­ni­czo­na licz­ba kibi­ców, w tym nikt spo­za Japonii. Jedno pozo­sta­nie nie­zmien­ne: wiel­kie emo­cje i trzy­ma­nie kciu­ków za jak naj­lep­szy występ pol­skich repre­zen­tan­tów. Nadzieje, by marze­nia prze­kuć w suk­ces budzi lek­ko­atle­ta, zna­ko­mi­ty bie­gacz Patryk Dobek, któ­ry zdra­dza jak poza spor­to­wym tre­nin­giem wspie­ra swo­ją kon­dy­cję, by opty­mal­nie przy­go­to­wać się do olimpiady.

PATRYK DOBEK – MISTRZ EUROPY 2021 NA 800 M

Patryk Dobek spe­cja­li­zo­wał się do nie­daw­na w bie­gach na 400 m, w tym przez płot­ki. Od roku sta­ra się jed­nak pra­co­wać nad zwięk­sze­niem wytrzy­ma­ło­ści i wal­ką na dystan­sie 800 m. Jak widać po tego­rocz­nych efek­tach, wyni­ki prze­szły naj­śmiel­sze ocze­ki­wa­nia. Już zło­ty medal Mistrzostw Polski był wiel­ką nie­spo­dzian­ką, a zdo­by­cie Mistrzostwa Europy (hala) sta­no­wi uko­ro­no­wa­nie jego wysił­ków. Co stoi za taką zwyż­ką for­my w ostat­nim czasie?

 TRENINGI, TRENINGI I… DIETA WEGE

Przygotowania Dobka do wystę­pu w Tokio to czas bar­dzo inten­syw­nych tre­nin­gów i wyjaz­dów na zgru­po­wa­nia. O to, co spra­wia, że osią­ga coraz lep­sze wyni­ki zapy­ta­li­śmy same­go sportowca.

- Myślę, że na moje wyni­ki mia­ła wpływ zmia­na spo­so­bu tre­nin­gu, ale i die­ty. Zdecydowałem się na odważ­ny ruch i przej­ście na die­tę wege­ta­riań­ską. Tu doko­na­łem cie­ka­we­go odkry­cia, jak pomoc­ne mogą być soki. Nie obcią­ża­ją orga­ni­zmu – po wypi­ciu szklan­ki wciąż czu­ję się lek­ki, a jed­no­cze­śnie mam przy­pływ ener­gii pro­sto z natu­ry. Codzienna por­cja soków z warzyw i owo­ców dostar­cza mi odpo­wied­nią daw­kę łatwo przy­swa­jal­nych wita­min i mine­ra­łów, a przy tym dobrze nawad­nia mój orga­nizm. Dzięki temu moja wytrzy­ma­łość jest lep­sza i szyb­ciej się rege­ne­ru­ję. Teraz więc na zgru­po­wa­nia oprócz ulu­bio­nych butów, zabie­ram ulu­bio­ne­go Kuvingsa – czy­li moją wyci­skar­kę do soków! – mówi Dobek.

Zawodnik ma swo­je nie­za­wod­ne prze­pi­sy. - Na tre­ning przy­go­to­wu­ję  izo­to­nik w posta­ci kok­taj­lu ze świe­żo wyci­ska­nych soków. Bardzo czę­sto pije orzeź­wia­ją­cy i doda­ją­cy ener­gii sok z poma­rań­czy i innych cytru­sów z dodat­kiem imbi­ru oraz list­ków mię­ty. Również po tre­nin­gu piję sok, np. z poma­rań­czy i imbi­ru, któ­ry dzia­ła odkwa­sza­ją­co. Jest szcze­gól­nie pomoc­ny po inten­syw­nym wysił­ku, kie­dy w orga­ni­zmie wydzie­la się bar­dzo dużo kwa­su mle­ko­we­go, bo pozwa­la szyb­ciej zni­we­lo­wać dzia­ła­nie tego kwa­su i wyda­lić go z orga­ni­zmu opo­wia­da Patryk Dobek.

W związ­ku z die­tą roślin­ną Patryka Dobka, jego spon­so­rem tech­nicz­nym zosta­ła mar­ka Kuvings, pro­du­cent wol­no­obro­to­wych wyci­ska­rek do soków, któ­ra wspie­ra spor­tow­ca rów­nież pro­gra­mem sty­pen­dial­nym, podob­nie jak lek­ko­atlet­kę Sofię Ennaoui i oszczep­nicz­kę Marię Andrejczyk. Obie zawod­nicz­ki będą wraz Patrykiem Dobkiem repre­zen­to­wać nasz kraj na Igrzyskach Olimpijskich w Tokio, zwięk­sza­jąc szan­sę na suk­ce­sy meda­lo­we Polaków. Każdy ze sty­pen­dy­stów Kuvingsa z dużym entu­zja­zmem pod­cho­dzi do wyko­rzy­sta­nia wyci­ska­rek w swo­jej diecie.

Przekonanie Patryka Dobka do soków z warzyw, owo­ców i ziół nie jest tyl­ko kwe­stią oso­bi­stych upodo­bań, ale ma swo­je nauko­we uza­sad­nie­nie. Nie od dziś wia­do­mo, że, aby móc ćwi­czyć, potrzeb­na jest ener­gia, a tej sprzy­ja wła­ści­wy spo­sób odży­wia­nia. Dieta zna­czą­co wpły­wa na spraw­ność ukła­du mię­śnio­we­go i ner­wo­we­go, a więc na naszą kon­dy­cję i samo­po­czu­cie. To ona leży u pod­staw pra­wi­dło­we­go tre­nin­gu. Nieumiejętne dys­po­no­wa­nie skład­ni­ka­mi odżyw­czy­mi może spu­sto­szyć nasze cia­ło i zni­we­czyć wszel­kie spor­to­we wysiłki.

Zawodowi spor­tow­cy i ich tre­ne­rzy przy­kła­da­ją wiel­ką wagę do odpo­wied­nio opra­co­wa­ne­go, zbi­lan­so­wa­ne­go pro­gra­mu żywie­nia, boga­te­go w skład­ni­ki roślin­ne: warzy­wa, owo­ce i zio­ła. Wiele zale­ży od indy­wi­du­al­nych pre­dys­po­zy­cji, jed­nak coraz więk­szym powo­dze­niem wśród pro­fe­sjo­na­li­stów cie­szy się die­ta wege­ta­riań­ska i wegań­ska. Przy wzmo­żo­nym wysił­ku fizycz­nym wzra­sta zapo­trze­bo­wa­nie na wita­mi­ny i mikro­ele­men­ty oraz nawod­nie­nie. Stąd nie­zwy­kle waż­ny jest nie tyl­ko dobór pro­duk­tów, ale rów­nież for­ma ich poda­wa­nia. Substancje odżyw­cze naj­le­piej przy­swa­ja­my w posta­ci płyn­nej. Dlatego wszel­kie­go rodza­ju kok­taj­le i świe­żo wyci­ska­ne soki sta­no­wią bar­dzo pożą­da­ny skład­nik zdro­wej, a przede wszyst­kim efek­tyw­nej die­ty zawo­do­wych sportowców.

NASZE NADZIEJE NA MEDALE W TOKIO:

PATRYK DOBEK

Patryk Dobek spe­cja­li­zu­je się w bie­gach na 400 m, w tym przez płot­ki. Od roku tre­nu­je inten­syw­nie bie­gi tak­że na śred­nich dystan­sach. W 2021 roku zdo­był tytuł mistrza Europy na 800 m w Halowych Mistrzostwach Europy w Toruniu. Ma na swo­im kon­cie tro­fea mistrzostw Polski na róż­nych dystan­sach w róż­nych kate­go­riach wie­ko­wych, brą­zo­wy medal Mistrzostw Świata Juniorów Młodszych (2011), zło­ty medal w bie­gu na 400 m przez płot­ki i srebr­ny medal w szta­fe­cie 4 x 400 m na Młodzieżowych Mistrzostwach Europy w Tallinnie (2015). Zajął też 7 miej­sce na Mistrzostwach Świata w Pekinie (2015).

SOFIA ENNAOUI

To jed­na z naj­bar­dziej zna­nych pol­skich lek­ko­atle­tek, któ­ra spe­cja­li­zu­je się w bie­gach śred­nich i dłu­gich. Jest fina­list­ką Igrzysk Olimpijskich 2016 w Rio de Janeiro w bie­gu na 1500 metrów i wice­mi­strzy­nią Europy z 2018 na tym dystan­sie. Poza tym zaję­ła pierw­sze miej­sca w Superlidze dru­ży­no­wych mistrzostw Europy w Czeboksary w bie­gu na 3000 metrów, w Mistrzostwach Europy w bie­gach prze­ła­jo­wych w Chia w bie­gu mło­dzie­żow­ców, w DécaNation w Angers w bie­gu na 800 metrów oraz na Athletics World Cup w Londynie w bie­gu na 1500 metrów. Jest cór­ką Polki i Marokańczyka, któ­ra w wie­ku 2 lat przy­je­cha­ła do Polski, wycho­wa­ła się w Lipianach, a obec­nie miesz­ka we Wrocławiu.

MARIA ANDREJCZYK

Utalentowana oszczep­nicz­ka, uczest­nicz­ka Igrzysk Olimpijskich w Rio de Janeiro (2016), gdzie zaję­ła 4. miej­sce, meda­list­ka mistrzostw Polski we wszyst­kich kate­go­riach wie­ko­wych oraz ogól­no­pol­skiej olim­pia­dy mło­dzie­ży. Rekordzistka Polski senio­rek (67,11 m, 16 sierp­nia 2016 roku w Rio de Janeiro) i junio­rek (62,11 m, 1 sierp­nia 2015 roku w Cetniewie). Córka Małgorzaty z d. Karłowicz, byłej kulo­miot­ki. Pochodzi z małej miej­sco­wo­ści Kukle w powie­cie sej­neń­skim. Treningi lek­ko­atle­tycz­ne roz­po­czę­ła już w pią­tej kla­sie szko­ły podstawowej.