12 marzec, 2024
Tendencja do rezygnacji ze spożywania mięsa lub jego ograniczenia zdobywa z roku na rok coraz więcej zwolenników. Śmiało możemy powiedzieć, że nie jest to już żadnego rodzaju trend, a sposób na życie. Diety bezmięsne wykazują wiele korzyści dla naszego zdrowia, pomagając nam walczyć z różnorodnymi chorobami. Stają się prawdziwym stylem życia powszechnym na całym świecie.
Jest wiele typów diet roślinnych – wegetarianizm, weganizm, witarianizm to tylko niektóre z wariantów. Decyzji o rezygnacji ze spożywania mięsa jest wiele. Część z osób motywuje to względami etycznymi dotyczących zwierząt, środowiska naturalnego, czy właśnie kwestii zdrowotnych. Świadomość warunków hodowli, przemysłu ubojniczego oraz związanych z tym kwestiami ekologicznymi przyczynia się do odejścia od jedzenia mięsa coraz większej grupy ludzi. Zwiększa się również świadomość w kwestiach prawidłowego odżywiania. W ostatnich dwóch dekadach przeprowadzone zostało wiele badań naukowych, które pokazują pozytywny wpływ diety roślinnej na nasz stan zdrowia.
Szczególne korzyści wykazywane są w zakresie chorób serca, nadciśnienia tętniczego, zmian miażdżycowych, czy ogólnych problemów z układem krwionośnym – wyjaśnia Mariusz Budrowski, propagator wiatrianizmu w Polsce i pomysłodawca festiwalu Witariada, który co roku w lipcu gromadzi zwolenników zdrowego trybu życia w Kawęczynie. Wynika to z faktu, iż diety roślinne bogate są
w spożywanie warzyw oraz owoców, które zawierają cenne właściwości i duże ilości błonnika, czy przeciwutleniaczy.
Dieta roślinna pomaga nam kontrolować w prosty sposób masę ciała oraz walczyć z otyłością. Jest ona także różnorodna i pełna ważnych witamin, minerałów, składników odżywczych, czy zdrowych tłuszczy. Wiele osób niepokoi często powtarzana kwestia odpowiedniej ilości białka w tego typu dietach.
Białko ma inne formy oraz źródła pochodzenia – to ważna kwestia do zrozumienia – wyjaśnia ekspert.
W środowisku białko występuje w roślinach, które zjadają zwierzęta, które później my ludzie spożywamy. W roślinach strączkowych takich jak groch, ciecierzyca, soczewica, czy fasola znajduje się duża ilość białka. Wielu sportowców nadal spożywających mięso świadomie decyduje się na zakup odżywek białkowych pochodzenia roślinnego. To co natomiast odróżnia pokarmy mięsne od roślinnych to zawartość błonnika, którego jest tam mało, a reguluje on chociażby prawidłowy rozwój naszej flory bakteryjnej.
Przemycanie warzyw do naszej codziennej diety jest bardzo proste. Sałatki, zupy, makarony, czy nawet burgery roślinne, a to tylko wybrane propozycje. Smakują wyśmienicie, są zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Dużo produktów roślinnych jest odpowiednikiem smaku mięsnego. Dla przykładu mogą być to grzyby przypominające uwielbiany przez dużą część osób smak umami. Dieta roślinna to nie poświęcenie, a styl życia, podczas którego nasze potrawy wcale nie będą nudne i bez smaku, a wręcz przeciwnie!
Popularne wśród osób praktykujących dietę roślinną są produkty z soi, które w Polsce wciąż owiane są złą sławą, zupełnie niepotrzebnie – mówi Mariusz Budrowski. Wiele osób w dalszym ciągu uważa, że jest to niezdrowy, chemiczny wyrób. Soja owszem została zmodyfikowana, ale w celu hodowli zwierząt. Zawiera ona bardzo dużo białka, co pozwala na ich szybki wzrost masy ciała. Tworząc produkty dla ludzi np. tofu, które jest najpopularniejszym produktem sojowym na rynku używamy fasolek edamame. Produkty z soi są bogate w białko, żelazo, czy inne minerały. Co więcej możemy ich używać do wielu potraw w dowolny sposób, w który poniesie nas kuchenna kreatywność.
Na rynku znajdziemy obecnie również dużo zamienników produktów mlecznych. W każdym sklepie znajdziemy już mleka czy jogurty roślinne. Warto, jednak pamiętać, że te produkty możemy wykonać tak naprawdę również sami w domu. Dużą uwagę powinniśmy zwrócić na orzechy, które posiadają ogromne pokłady kwasów tłuszczowych i omega. Kasza gryczana, ryż, czy quinoa to niepozorne produkty, które
są istną kopalnią zdrowia ze względu na zawartość białka i błonnika.
Dieta roślinna pozwala dostarczyć człowiekowi niezbędne witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Może wydawać się niepozorna, jednak niesie za sobą wiele zdrowotnych benefitów. Można zauważyć to po chociażby zmniejszeniu się osób zmagających z chorobami cywilizacyjnymi
po przejściu na dietę bezmięsną.
Na szczęście, co mnie osobiście ogromnie cieszy, zaczynamy rozumieć na coraz większą skalę słowa Hipokratesa – niech pożywienie stanie się lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem – podsumowuje organizator Witariady 2024. Wciąż jednak mamy sporo do zrobienia i dlatego ważne jest to, by nadal uświadamiać, inspirować i zachęcać do przechodzenia na zdrowy tryb życia. To jest moja misja i wszystkich niezwykłych ludzi, których będzie można spotkać na tegorocznej Witariadzie – kolorowym festiwalu pełnym zdrowia i dobrej energii. Zapraszamy serdecznie już 12 lipca do Dworku pod Wiechą w Kawęczynie
pod Warszawą.
Piąta edycja Festiwalu Witariada odbędzie się w tym roku w dniach 12–14 lipca w Dworku pod Wiechą w Kawęczynie
przy ul. Gościnnej 20, 05–555 Tarczyn. Będzie to wydarzenie, obfitujące w wykłady, pokazy, zajęcia interaktywne, sportowe, warsztaty, koncerty, strefę zakupową, witariańską strefę gastronomiczną, wspólne ogniska i strefę dla dzieci. Tematy, jakie poruszymy to: zdrowie, profilaktyka, żywienie, alternatywne metody uzdrawiania, posty okresowe i czasowe, leczenie dietą, Nowa Germańska Medycyna, rozwój duchowy i osobisty, ekologia, permakultura, epigenetyka, bliskość z naturą, słowiaństwo. Kup bilet: https://www.witariada.com/events
Kontakt dla mediów: Karina Grygielska, agencja Face it! k.grygielska@agencjafaceit.pl, tel. +48 510 139 575