Majówka – wyjątkowy czas na odpoczynek!

Zbliżająca się majów­ka to okres, któ­ry wie­le osób koja­rzy z gril­lo­wa­niem, spę­dza­niem czasu
z naj­bliż­szy­mi i co naj­waż­niej­sze, z odpo­czyn­kiem. To tra­dy­cja, któ­ra od wie­lu lat cie­szy się
w Polsce ogrom­ną popu­lar­no­ścią. Nic dziw­ne­go – w majów­ko­wy week­end wszy­scy eks­plo­ru­ją wol­ny czas na oświe­tlo­nych wio­sen­nym słoń­cem tara­sach i w zie­le­nie­ją­cych się ogro­dach. To czas wspól­ne­go relak­su przy aro­ma­tycz­nych sma­kach gril­lo­wa­nych potraw
. Grillowanie nie­jed­no ma imię, czy­li o róż­no­rod­nych alter­na­ty­wach dla  potraw mięsnych

Grillowanie w majów­kę to nie tyl­ko oka­zja do wspól­nych posił­ków, ale rów­nież spo­sób na zre­lak­so­wa­nie się i odpo­czy­nek od codzien­nych obo­wiąz­ków. Warto też pod­kre­ślić, że to wyjąt­ko­wy spo­sób cele­bro­wa­nia przyj­ścia wio­sny i roz­po­czę­cia dłu­go ocze­ki­wa­ne­go sezo­nu let­nie­go. Swobodny, rodzin­ny kli­mat, dobra atmos­fe­ra i pysz­ne jedze­nie to nie­od­łącz­ne ele­men­ty praw­dzi­wej majów­ki. Warto więc przy­po­mnieć, jak waż­ne jest wspól­ne spę­dza­nie cza­su z bli­ski­mi, zwłasz­cza w okre­sie wol­nym od pra­cy i obowiązków.

Wiele osób ubó­stwia smak gril­lo­wa­nych mięs, war­to jed­nak zwró­cić uwa­gę na fakt, że coraz więcej
z nas wybie­ra opcje wege­ta­riań­skie i wegań­skie. Co w momen­cie, gdy nie­ste­ty nie mamy pomy­słu na bez­mię­sne dania? Świetnym pomy­słem będzie przy­go­to­wa­nie warzyw­nych szasz­ły­ków. W sklepach
i na tar­gach poja­wia się coraz wię­cej świe­żych i pysz­nych warzyw. Warto to wyko­rzy­stać! Większość
z nas zatę­sk­ni­ło za soczy­sty­mi jarzy­na­mi, ponie­waż okres zimo­wy pozba­wił nas nie­któ­rych plo­nów. Wiosenne bogac­twa natu­ry umoż­li­wia­ją nam dostęp do świe­żych pro­duk­tów, a wege­ta­riań­skie szasz­ły­ki są rów­nie smacz­ne jak te mię­sne. Warzywa nale­ży pokro­ić w kawał­ki, na prze­mian nacią­gać na patycz­ki i gril­lo­wać na rusz­cie. Aby dodać im wyra­zi­ste­go sma­ku moż­na zama­ry­no­wać je wcze­śniej w ulu­bio­nych przy­pra­wach, czosn­ku, oli­wie i zio­łach. Świetnym wybo­rem do tego dania będą cuki­nia, cebu­la, pie­czar­ki, czy róż­ne rodza­je kolo­ro­wych papryk. Nie zapo­mi­naj­my o kuku­ry­dzy, któ­ra przy­rzą­dzo­na na gril­lu pod­bi­je ser­ca wszyst­kich, nawet zatwar­dzia­łych mię­so­żer­ców. Do gorą­cej kol­by świet­nie pasu­je maseł­ko czosn­ko­we, któ­re zna­ko­mi­cie kom­po­nu­je się rów­nież z pie­czo­ny­mi ziem­nia­ka­mi oraz cie­płą bagiet­ką. Na gril­lu ide­al­nie spraw­dzą się też wege­ta­riań­skie bur­ge­ry, to świet­na alter­na­ty­wa dla mię­snych odpo­wied­ni­ków. Do ich przy­go­to­wa­nia moż­na użyć m.in. cie­cie­rzy­cy, socze­wi­cy, kaszy jagla­nej, tofu lub warzyw. Wystarczy tro­chę wyobraź­ni, świe­żych, wio­sen­nych pro­duk­tów i co naj­waż­niej­sze, gril­la. Świetną wege­ta­riań­ską pro­po­zy­cją jest rów­nież gril­lo­wa­ny ser, w tej roli dosko­na­le spraw­dzą się pro­duk­ty regio­nal­ne! Znakomitym dodat­kiem do przy­pie­czo­ne­go na rusz­cie, pły­ną­ce­go sera będzie cie­pła foc­ca­cia zapie­ka­na z roz­ma­ry­nem, słod­ka żura­wi­no­wa kon­fi­tu­ra i ide­al­nie kom­po­nu­ją­cy się soczy­sty burak. Pamiętajmy rów­nież o tym, że w wie­lu skle­pach znaj­dzie­my wegań­skie oraz wege­ta­riań­skie sub­sty­tu­ty mię­sa. Jeśli mamy ocho­tę zjeść w majów­kę gril­lo­wa­ną kieł­ba­skę, a prze­strze­ga­my die­ty bez­mię­snej, w wie­lu skle­pach znaj­dzie­my ich roślin­ne zamienniki.

Jakie potra­wy będą kró­lo­wa­ły na gril­lach w tego­rocz­ną majówkę?

W 2023 roku kró­lo­wać będą przede wszyst­kim potra­wy z wyko­rzy­sta­niem nie­co bar­dziej egzo­tycz­nych skład­ni­ków. Będzie to z pew­no­ścią sma­ko­wi­ta podróż do kuch­ni świata!

Oprócz już dobrze zna­nych i lubia­nych kla­sycz­nych potraw gril­lo­wa­nych, jak kar­ków­ka czy kieł­ba­sa, coraz więk­szą popu­lar­ność zysku­ją też dania wege­ta­riań­skie i wegań­skie. Polacy coraz czę­ściej decy­du­ją się na ogra­ni­cze­nie spo­ży­cia mię­sa, sta­wia­jąc na bar­dziej eko­lo­gicz­ne i zdro­we roz­wią­za­nia. Na gril­lach poja­wią się zatem takie dania jak warzyw­ne szasz­ły­ki z papry­ką, cuki­nią czy pie­czar­ka­mi, roślin­ne kieł­ba­ski i kaszan­ki, a tak­że gril­lo­wa­ne warzy­wa w aro­ma­tycz­nych mary­na­tach. Jednym
z naj­więk­szych hitów gril­lo­wych w 2023 roku będą rów­nież cie­ka­we prze­ką­ski i dodat­ki, które
z pew­no­ścią zachwy­cą każ­de­go sma­ko­sza. Na gril­lach poja­wią się mię­dzy inny­mi słod­kie ziemniaki
z kar­me­lem, pikant­ne dipy i sal­sy, czy też gril­lo­wa­ne owo­ce, takie jak ana­na­sy czy bana­ny. Wszystko to w połą­cze­niu z róż­no­rod­ny­mi sosa­mi i mary­na­ta­mi, któ­re dosko­na­le pod­kre­ślą smak każ­dej potra­wy. Bez wzglę­du na to, czy jeste­śmy miło­śni­ka­mi mię­sa, czy też pre­fe­ru­je­my wege­ta­riań­skie dania, na pew­no znaj­dzie­my coś dla siebie.

Gdzie Polacy naj­chęt­niej spę­dza­ją majówkę?

Majówka to świet­na oka­zja, aby wyje­chać z gło­śne­go mia­sta i zre­lak­so­wać się w oto­cze­niu budzą­cej się do życia przy­ro­dy. Jakie miej­sce będzie ide­al­ne na odpo­czy­nek? – Polacy chęt­nie wyjeż­dża­ją na majów­kę w góry, aby wędro­wać po prze­pięk­nych szla­kach, spły­wać rwą­cą rze­ką, czy jeź­dzić na rowe­rze. To wła­śnie te atrak­cje przy­cią­ga­ją naj­wię­cej tury­stów, któ­rzy marzą o waka­cyj­nym odpo­czyn­ku na świe­żym powie­trzu. Górskie kra­jo­bra­zy i pięk­ne szla­ki rowe­ro­we są ide­al­nym spo­so­bem na spę­dze­nie wol­ne­go cza­su – pod­kre­śla Renata Gorecka współ­wła­ści­ciel­ka Szczawnica Park Resort & Spa.

W Polsce znaj­dzie­my wie­le miejsc, cie­szą­cych się popu­lar­no­ścią miło­śni­ków aktyw­ne­go spę­dza­nia cza­su na świe­żym powie­trzu. Idealną sfe­rą są oczy­wi­ście góry, m.in. Karkonosze, Tatry, Sudety, Pieniny i Bieszczady. Coraz wię­cej osób wybie­ra się tak­że nad jezio­ra, gdzie moż­na odpo­cząć, wyna­jąć łódecz­kę, popły­wać i korzy­stać z wod­nych atrak­cji. Największą popu­lar­no­ścią cie­szą się miej­sco­wo­ści poło­żo­ne nad mazur­ski­mi jezio­ra­mi. Nie zapo­mi­naj­my też o prze­pięk­nych miej­sco­wo­ściach nad Morzem Bałtyckim i o oko­li­cach Jeziora Śniardwy, gdzie duża licz­ba Polaków chęt­nie spę­dza majówkę.

- Poszukującym ide­al­ne­go miej­sca na wypo­czy­nek pole­cam Szczawnicę. Usytuowanie nasze­go obiek­tu jest nie­sa­mo­wi­te – ota­cza­ją nas pięk­ne góry, a nasz potok Grajcarek to praw­dzi­wy raj dla miło­śni­ków przy­ro­dy. Obecnie, pla­nu­je­my zor­ga­ni­zo­wać wiel­kie majów­ko­we gril­lo­wa­nie. Naszymi sze­fa­mi kuch­ni są praw­dzi­wi mistrzo­wie, któ­rzy tego dnia – a wła­ści­wie przez cały week­end majo­wy – będą gril­lo­wać lokal­ne pro­duk­ty na żywo. Będzie wie­le pro­po­zy­cji bez­mię­snych z gril­la, a tak­że w pozo­sta­łych restau­ra­cjach róż­no­rod­ne dania a la car­te, piz­za neapo­li­tań­ska, wspa­nia­łe dese­ry, naj­lep­sze lody w oko­li­cy z naszej lodziar­ni – doda­je Renata Gorecka współ­wła­ści­ciel­ka Szczawnica Park Resort & Spa.

W zależ­no­ści od pre­fe­ren­cji i tego jak lubi­my spę­dzać czas wol­ny, Polska ma do zaofe­ro­wa­nia mnó­stwo war­tych odwie­dze­nia miejsc. Spacer gór­skim szla­kiem, wyjazd nad morze lub jezio­ro, grill na świe­żym powie­trzu, każ­da z opcji jest wspa­nia­łym spo­so­bem na świet­ną zaba­wę w majo­wy week­end. Najważniejsze jest to, aby spę­dzić ten czas z oso­ba­mi, któ­re kocha­my i, w któ­rych towa­rzy­stwie czu­je­my się naj­le­piej. Pyszne potra­wy z gril­la z pew­no­ścią umi­lą wspól­ne rozmowy,
a pięk­ne kra­jo­bra­zy oraz wio­sen­ne słoń­ce zadba­ją o dobry nastrój i spra­wią, że tego­rocz­na majów­ka będzie niezapomniana.