BURAK – POLSKIE WARZYWO ŚWIĄTECZNE

Buraki na co dzień wyda­ją się być nie­do­ce­nia­nym warzy­wem. W Polsce upra­wa tej rośli­ny jest bar­dzo popu­lar­na, ponie­waż ma sze­ro­kie zasto­so­wa­nie w pro­duk­cji cukru lub dla zwie­rząt. Coraz  czę­ściej mówi się o ogrom­nych wła­ści­wo­ściach zdro­wot­nych bura­ków i zale­tach bez­po­śred­nie­go spo­ży­cia. Zwłaszcza w okre­sie świą­tecz­nym bura­ki wra­ca­ją do łask pod posta­cią kla­sycz­ne­go barsz­czu czer­wo­ne­go, ćwi­kły lub jako pie­czo­ny doda­tek do obiadu.

Buraki są powszech­nie upra­wia­nym warzy­wem w naszym kra­ju. Swoją popu­lar­ność zawdzię­cza­ją łatwej upra­wie oraz wyso­kiej prze­cho­wal­no­ści. W Polsce burak zaj­mu­je szó­ste miej­sce pod wzglę­dem powierzch­ni upra­wy. Do tego mają nie­wiel­kie wyma­ga­nia doty­czą­ce gle­by oraz nawo­że­nia, dla­te­go są czę­sto samo­dziel­nie upra­wia­ne w ogródkach.

W jakiej posta­ci naj­le­piej spraw­dza­ją się buraki?

Buraka naj­le­piej spo­ży­wać w naj­prost­szej posta­ci, a mia­no­wi­cie po obra­niu go ze skór­ki, zjeść go na suro­wo. Chociaż nie jest to zbyt popu­lar­ne podej­ście, to świe­że warzy­wo, nie­pod­da­ne obrób­ce ter­micz­nej, ma naj­wię­cej przy­swa­jal­nych war­to­ści odżywczych.

Drugą moż­li­wo­ścią jest wyci­śnię­cie soku, naj­le­piej za pomo­cą wyci­skar­ki wol­no­obro­to­wej, co rów­nież zapo­bie­ga utra­cie skład­ni­ków mine­ral­nych i wita­min. Jeżeli smak same­go bura­ka nie przy­pa­da nam do gustu, moż­na dodać do nie­go np. jabł­ko, mar­chew, poma­rań­czę lub seler. Można też dodać zio­ła, takie jak natka pie­trusz­ki, bazy­lia i mię­ta, imbir i sok z cytry­ny – pod­nie­sie to walo­ry sma­ko­we i odżyw­cze – Wysoko war­to­ścio­we owo­co­wo – warzyw­ne soki nie zawie­ra­ją tłusz­czów, nie obcią­ża­ją prze­wo­du pokar­mo­we­go, pozy­tyw­nie wpły­wa­ją na prze­mia­nę mate­rii. Dodatkowo bar­dzo szyb­ko wchła­nia­ją się do krwio­obie­gu, dzia­ła­jąc jak zastrzyk ener­gii – mówi Lidia Lalak, przed­sta­wi­ciel­ka dys­try­bu­to­ra Kuvings w Polsce- Dodatkowo świe­że soki moż­na pić nie tyl­ko zimą, ale i przez cały rok. 

Dużą popu­lar­ność zdo­by­wa obec­nie zakwas z bura­ków, któ­ry powsta­je w pro­ce­sie natu­ral­ne­go kisze­nia, bez sztucz­nych dodat­ków, kon­ser­wan­tów i barw­ni­ków. Podczas fer­men­ta­cji bura­ków powsta­je napój o boga­tym sma­ku, natu­ral­nie męt­ny, lek­ko gazo­wa­ny Kiszenie nie powo­du­je utra­ty war­to­ści odżyw­czych, a wręcz prze­ciw­nie zwięk­sza bio­do­stęp­ność skład­ni­ków obec­nych w suro­wych warzy­wach oraz spra­wia, że wzra­sta zawar­tość wita­min z gru­py B oraz wita­mi­ny C. W wyni­ku kisze­nia w warzy­wach zmniej­sza się ilość cukru, przez co mają niż­szy indeks glikemiczny.

Po obrób­ce ter­micz­nej część skład­ni­ków takich jak np. wita­mi­na C ule­ga roz­kła­do­wi, nato­miast nadal uzna­wa­ne są wyso­kie walo­ry sma­ko­we np. pie­czo­nych bura­ków, któ­re moż­na sto­so­wać jako doda­tek do obiadu.

W okre­sie świą­tecz­nym bura­ki są nie­zbęd­ne do przy­go­to­wa­nia tra­dy­cyj­ne­go barsz­czu wigi­lij­ne­go. Barszcz może być poda­wa­ny w posta­ci czy­stej lub zabie­la­nej oraz z róż­ny­mi dodat­ka­mi. Alternatywą dla barsz­czu jest krem z bura­ka, w któ­rym mik­su­je się ugo­to­wa­ne warzy­wa do gład­kiej kon­sy­sten­cji. Zupa-krem sma­ku­je wyśmie­ni­cie zarów­no na cie­pło jak i na zim­no, dla­te­go moż­na ją przy­go­to­wy­wać  przez cały rok.

W Polsce ogrom­ną popu­lar­no­ścią cie­szy się tzw. ćwi­kła, czy­li sałat­ka warzyw­na z ugo­to­wa­nych utar­tych bura­ków ćwi­kło­wych. Zazwyczaj przy­pra­wia­na na ostro tar­tym chrza­nem, cukrem, poda­wa­na jako doda­tek do mięs.

Wartości odżyw­cze buraków

Główną wła­ści­wo­ścią bura­ka jest duża zawar­tość wita­mi­ny C, któ­ra zapo­bie­ga infek­cjom i prze­zię­bie­niom, co jest szcze­gól­nie waż­ne w okre­sie jesienno-zimowym. Należy pamię­tać, że wita­mi­na C nie prze­trwa wyso­kich tem­pe­ra­tur, dla­te­go soki w tym wypad­ku są szcze­gól­nie wartościowe.

Dzięki zawar­to­ści wita­mi­ny B1 burak wpły­wa pozy­tyw­nie na dzia­ła­nie ukła­du krwio­no­śne­go, mię­śnio­we­go oraz na popra­wę pamię­ci. Buraki są nie­oce­nio­nym pro­duk­tem w wal­ce z ane­mią, ponie­waż zawie­ra­ją dużo, dobrze przy­swa­jal­ne­go  żela­za. Wzbogacenie codzien­nej die­ty w bura­ka pozwa­la na wyrów­na­nie gospo­dar­ki wod­nej orga­ni­zmu, wspie­ra kości, wzmac­nia zęby oraz wspo­ma­ga funk­cjo­no­wa­nie mózgu. Burak czę­sto sto­so­wa­ny jest w die­cie osób, któ­re wal­czą z nad­wa­gą, chcą obni­żyć poziom cho­le­ste­ro­lu we krwi oraz doku­cza im zga­ga. Barwniki wcho­dzą­ce w skład bura­ka, mają wła­ści­wo­ści prze­ciw­u­tle­nia­ją­ce i wspo­ma­ga­ją­ce prze­mia­nę materii.

Burak jest warzy­wem nisko­ka­lo­rycz­nym, któ­ry w 100 g zawie­ra zale­d­wie 43 kcal, dla­te­go jest ide­al­nym pro­duk­tem dla osób, któ­re są na die­cie reduk­cyj­nej, nie­ste­ty ze wzglę­du na dużą zawar­tość cukru nie pole­ca się go dia­be­ty­kom, ponie­waż może powo­do­wać waha­nia glukozy.

Burak spo­ży­wa­ny przez kobie­ty w trak­cie meno­pau­zy, łago­dzi dokucz­li­we obja­wy takie jak ude­rze­nia gorą­ca oraz zmniej­sza czę­stość wystę­po­wa­nia migren. Jest też szcze­gól­nie pole­ca­ny dla kobiet w cią­ży, ze wzglę­du na wie­le war­to­ści odżyw­czych oraz dużą zawar­tość żela­za, któ­re w tym okre­sie jest bar­dzo potrzebne.

W Polsce bura­ki kró­lu­ją przede wszyst­kim w okre­sie świą­tecz­nym, co jest dużym błę­dem. Ze  wzglę­du na ogrom­ną zawar­tość wita­min, anty­ok­sy­dan­tów oraz niskiej ceny i dużej dostęp­no­ści  powin­no się je spo­ży­wać przez cały rok. Doskonałym spo­so­bem na prze­my­ce­nie bura­ków do codzien­nej die­ty jest doda­wa­nie ich do świe­żo wyci­ska­nych soków, dzię­ki cze­mu zacho­wu­ją wszyst­kie war­to­ści odżyw­cze. Soki moż­na przy­go­to­wy­wać przez cały rok, doda­jąc sezo­no­we owo­ce i warzy­wa, dzię­ki któ­rym moż­na cie­szyć się dobrym zdro­wiem na długo.