Likopen naturalny „odkurzacz” twojego organizmu

W dzi­siej­szych cza­sach, gdzie nad­miar stre­su jest powszech­ny, a wyni­ka­ją­ce z nie­go cho­ro­by sta­ły się pla­gą cywi­li­za­cyj­ną, trud­no zadbać o swo­je zdro­wie. Często sku­pia­my się na nauce radze­nia sobie ze stre­sem, lecz zapo­mi­na­my, że ma on nega­tyw­ny wpływ nie tyl­ko na zdro­wie psy­chicz­ne, lecz przede wszyst­kim na zdro­wie fizycz­ne. W wal­ce z jego kon­se­kwen­cja­mi , war­to się­gnąć po prze­ciw­u­tle­nia­cze, zwłasz­cza te natu­ral­ne, takie jak liko­pen. Czym jest i w jaki spo­sób wspie­ra nasz organizm?

Żyjemy w cza­sach tak duże­go nad­mia­ru bodź­ców i cią­głe­go stre­su, że nie jeste­śmy w sta­nie ogra­ni­czyć jego nega­tyw­ne­go wpły­wu na nasz orga­nizm, może­my go tyl­ko mini­ma­li­zo­wać. Z pomo­cą przy­cho­dzą róż­ne tech­ni­ki relak­sa­cyj­ne zdro­we odży­wia­nie i warsz­ta­ty samo­roz­wo­jo­we, czy róż­ne­go rodza­ju psy­cho­te­ra­pie. Ogromny wpływ na funk­cjo­no­wa­nie nasze­go orga­ni­zmu ma dostar­cze­nie mu odpo­wied­nich skład­ni­ków odżyw­czych w tym anty­ok­sy­dan­tów, któ­re poma­ga­ją w rege­ne­ra­cji od pozio­mu komór­ko­we­go, aż po całe narzą­dy w naszym cie­le. Zjedzenie zdro­wej sałat­ki może jed­nak nie wystar­czyć, bo w dal­szym cią­gu będą doskwie­rać nam nie­do­bo­ry. Na szczę­ście z pomo­cą przy­cho­dzi nowo­cze­sna tech­no­lo­gia, z któ­rej war­to skorzystać.

Czego potrze­bu­je two­je ciało

Likopen to prze­ciw­u­tle­niacz nale­żą­cy do gru­py karo­te­no­idów, natu­ral­nych barw­ni­ków wystę­pu­ją­cych w rośli­nach. Ze wzglę­du na swo­ją uni­kal­ną struk­tu­rę che­micz­ną i wła­ści­wo­ści, jest jed­nym z naj­sku­tecz­niej­szych prze­ciw­u­tle­nia­czy roślin­nych wystę­pu­ją­cych w przy­ro­dzie. Jego obec­ność w orga­ni­zmie czło­wie­ka poma­ga zapo­bie­gać nad­mier­ne­mu two­rze­niu się reak­tyw­nych form tle­nu (wol­nych rod­ni­ków), któ­re mogą pro­wa­dzić do uszko­dzeń komó­rek i zakłó­ceń w pro­ce­sach organizmu.

Technologia w zgo­dzie z naturą

Wszechstronny wpływ liko­pe­nu na orga­nizm czło­wie­ka spra­wia, że coraz czę­ściej jest on uwa­ża­ny nie tyl­ko za skład­nik codzien­nej die­ty, ale rów­nież nutra­cu­tyk o zna­cze­niu lecz­ni­czym dla nasze­go orga­ni­zmu. Potwierdzają to licz­ne bada­nia nauko­we. Likopen jest sze­ro­ko bada­nym skład­ni­kiem żyw­no­ści. Jako prze­ciw­u­tle­niacz, poma­ga zwal­czać nad­miar wol­nych rod­ni­ków w orga­ni­zmie czło­wie­ka i w natu­ral­ny spo­sób redu­ku­je stres oksy­da­cyj­ny. Technologia LycoPharm, opra­co­wa­na spe­cjal­nie w celu eks­trak­cji liko­pe­nu z pomi­do­rów na ska­lę prze­my­sło­wą, któ­ra jest opar­ta na eks­trak­cji wod­nej. Dzięki tej tech­no­lo­gii pro­du­ku­je­my napój liko­pe­no­wy z pomi­do­rów w naj­lep­szej przy­swa­jal­nej for­mie. Zachowując przy tym wszyst­kie war­to­ści odżywcze

„Odkurzacz” dla nasze­go organizmu 

Współcześnie osią­gnię­cie natu­ral­nej rów­no­wa­gi orga­ni­zmu, jest nie­moż­li­we bez odpo­wied­niej suple­men­ta­cji. Spożywane przez nas na co dzień pro­duk­ty spo­żyw­cze w wyni­ku prze­twa­rza­nia mają niską zawar­tość wita­min i mikro­ele­men­tów,. Dlatego szcze­gól­nie istot­ne jest spo­ży­wa­nie suro­wych owo­ców i warzyw, któ­re są natu­ral­nym źró­dłem likopenu.

Likopen moż­na porów­nać do gaśni­cy lub odku­rza­cza, któ­ry redu­ku­je stres oksy­da­cyj­ny w wyni­ku któ­re­go powsta­ją wol­ne rod­ni­ki. Rosnącą licz­bę wol­nych rod­ni­ków i oczysz­cza orga­nizm. W ten spo­sób liko­pen przy­czy­nia się do zmniej­sze­nia ryzy­ka cho­rób ser­ca, zapo­bie­ga­nia nowo­two­rom i zwięk­sza odpor­ność. Każdy z nas jest nara­żo­ny na nad­pro­duk­cję wol­nych rod­ni­ków, wyni­ka­ją­cą z codzien­ne­go stre­so­gen­ne­go życia, eks­po­zy­cji na używ­ki takie jak papie­ro­sy i alko­hol, nie­wła­ści­wej die­ty opar­tej na wyso­ko prze­two­rzo­nych pro­duk­tach oraz przez zanie­czysz­cze­nia śro­do­wi­ska, czy zwy­czaj­nie eks­po­zy­cji na. Często pomi­ja­nym czyn­ni­kiem, któ­ry rów­nież wpły­wa na nad­miar stre­su oksy­da­cyj­ne­go, jest wysi­łek fizycz­ny. Dlatego waż­ne jest, aby oso­by upra­wia­ją­ce sport dba­ły o suple­men­ta­cję prze­ciw­u­tle­nia­czy, ponie­waż kon­se­kwen­cje nad­mia­ru wol­nych rod­ni­ków mogą być róż­no­rod­ne, ale zawsze nie­bez­piecz­ne dla nasze­go zdro­wia. Wolne rod­ni­ki uszka­dza­ją komór­ki i tkan­ki, przy­spie­sza­jąc pro­ce­sy sta­rze­nia, a tak­że zwięk­sza­ją ryzy­ko roz­wo­ju cho­rób ser­ca, nowo­two­rów i cho­rób neurodegeneracyjnych.

Historia Likopenu

Likopen jako zwią­zek che­micz­ny został wyizo­lo­wa­ny już na począt­ku XIX wie­ku. Po raz pierw­szy w roku 1875, a następ­nie w 1910. Szwajcarscy che­mi­cy Wilhelm Normann i Richard Willstätter wyizo­lo­wa­li liko­pen z pomi­do­rów. To wyda­rze­nie, uwa­ża się za począ­tek izo­la­cji i bada­nia likopenu. 

Stosowana przez LycoPharm meto­da pole­ga­ją­ca na eks­trak­cji wod­nej zosta­ła opa­ten­to­wa­na przez dr hab. Piotra Chomczyńskiego, wybit­ne­go naukow­ca z Uniwersytetu w Cincinnati. Piotr Chomczyński to absol­went bio­che­mii na Uniwersytecie Warszawskim (1966), dok­to­rat w Instytucie Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie w 1971, habi­li­ta­cja w 1978 r. Asystent na UW, następ­nie adiunkt w Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu i na SGGW.

 

W 1983 r. wyje­chał do USA, gdzie został pro­fe­so­rem wizy­tu­ją­cym w National Institutes of Health (NIH) w Bethesdzie (Maryland), a następ­nie dzie­ka­nem na Uniwersytecie w Cincinnati. Jest wła­ści­cie­lem i pre­ze­sem Molecular Research Center, fir­my, któ­rą zało­żył w Cincinnati, nie­da­le­ko któ­re­go miesz­ka. Dobrze zna­ny w polo­nij­nym śro­do­wi­sku Ameryki, nagro­dzo­ny licz­ny­mi nagrodami.

 

 

 

Prof. Chomczyński wyna­lazł meto­dę labo­ra­to­ryj­ną eks­trak­cji natu­ral­ne­go liko­pe­nu i przy­czy­nił się do jej maso­wej pro­duk­cji. Efektem tego było powsta­nie pierw­szej na świe­cie fabry­ki napo­ju anty­ok­sy­da­cyj­ne­go LycopenPRO w Pobiedziskach pod Poznaniem. Dzięki cze­mu w 250 mili­li­tro­wej butel­ce mamy opty­mal­ną daw­kę liko­pe­nu, zarów­no pod wzglę­dem spo­ży­cia jak i war­to­ści odżywczych.