PROSTY SPOSÓB NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI? ZAMIAST SUPLEMENTÓW, OWOCE I WARZYWA!

Jesień to pora roku, w któ­rej szcze­gól­nie musi­my zadbać odpor­ność. Jedną z naj­lep­szych, natu­ral­nych metod jest nie­wąt­pli­wie spo­ży­wa­nie warzyw i owo­ców, któ­re dostar­czą nam nie­zli­czo­nej ilo­ści wita­min i skład­ni­ków odżyw­czych, chro­nią­cych przed prze­zię­bie­niem oraz inny­mi cho­ro­ba­mi, a tak­że poma­ga­ją­cych w budo­wa­niu odpor­no­ści. Zapraszamy na prze­gląd dostęp­nych w skle­pach o tej porze roku warzyw i owo­ców, któ­rych spo­ży­wa­nie pomo­że nam uod­por­nić się jesienią.

To, że warzy­wa i owo­ce są natu­ral­ny­mi „lekar­stwa­mi”, któ­re poma­ga­ją nam w wal­ce z jesien­ny­mi prze­zię­bie­nia­mi i inny­mi cho­ro­ba­mi, a tak­że w budo­wa­niu naszej odpor­no­ści wia­do­mo nie od dziś. Zawierają one sze­reg wita­min, związ­ków odżyw­czych, fito­skład­ni­ków, mikro i makro-elementów zba­wien­nych dla nasze­go zdrowia.

Najszybszym i naj­lep­szym spo­so­bem na dostar­cze­nie do orga­ni­zmu wszyst­kich wita­min i war­to­ści odżyw­czych jest przy­go­to­wa­nie świe­żo wyci­ska­ne­go soku z owo­ców, ponie­waż już w 15 minut od spo­ży­cia takie­go soku, do nasze­go orga­ni­zmu dostar­cza­ne są wszyst­kie zawar­te w nim war­to­ści odżyw­cze. Co istot­ne  w  przy­pad­ku zje­dzo­nych na suro­wo warzyw i owo­ców przy­swa­ja­my tyl­ko 17% ich skład­ni­ków odżyw­czych, nato­miast  przy wypi­ciu szklan­ki soku jest to aż 75%. Wchłanialność  jest więc oko­ło 5 razy więk­sza. Zalet takie­go świe­żo wyci­ska­ne­go soku jest bar­dzo dużo. Warto zazna­czyć, że naj­lep­sze będzie tło­cze­nie soku na zim­no w wol­no­obro­to­wych wyci­skar­kach – taki napój, w prze­ci­wień­stwie do tego ze zwy­kłej soko­wi­rów­ki będzie jed­no­li­ty i gęsty oraz nie stra­ci zawar­tych w owo­cach i warzy­wach wita­min i mine­ra­łów – mówi Robert Zimnoch dys­try­bu­tor Kuvings w Polsce.

Składnikiem numer 1 przy budo­wa­niu odpor­no­ści jest wita­mi­na C (ina­czej kwas askor­bi­no­wy), któ­ra zmniej­sza ryzy­ko prze­zię­bie­nia, a tak­że zacho­ro­wa­nia na gry­pę. Oto kil­ka przy­kła­dów owo­ców dostęp­nych jesie­nią w naszych skle­pach, boga­tych w tę witaminę:

POMARAŃCZA I SPÓŁKA  –  CZYLI OWOCE CYTRUSOWE

Owoce cytru­so­we m.in. cytry­ny, poma­rań­cze, grejp­fru­ty, limon­ki czy man­da­ryn­ki zawie­ra­ją bar­dzo dużą ilość wita­mi­ny C, któ­ra odpo­wia­da za pobu­dze­nie inter­fe­ro­nu, czy­li biał­ka poma­ga­ją­ce­go w uniesz­ko­dli­wia­niu wiru­sów cho­ro­bo­twór­czych, a tak­że zwięk­sza­ją­ce­go szczel­ność ścia­nek naczyń krwio­no­śnych (w rezul­ta­cie utrud­nia to prze­do­sta­nie się wiru­sów do orga­ni­zmu). Owoce cytru­so­we w swo­im skła­dzie zawie­ra­ją rów­nież wita­mi­ny z gru­py B, są tak­że boga­te w potas, magnez oraz fos­for. Z tych owo­ców może­my przy­rzą­dzić smacz­ny, zdro­wy i pysz­ny sok, któ­ry zapew­ni nam daw­kę wita­min i mine­ra­łów, a tak­że sku­tecz­nie pomo­że w budo­wa­niu naszej odporności.

Przepis na sok z owo­ców cytru­so­wych z dodat­kiem jarmużu

- ½ cytryny

- 1 pomarańcza

- garść jarmużu

- jed­no jabłko

- jeden ogó­rek zielony

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

KIWI – IDEALNE NA PRZEZIĘBIENIE

Kiwi jest bar­dzo nie­do­ce­nia­nym owo­cem, jeże­li cho­dzi o pro­fi­lak­ty­kę wszel­kich dole­gli­wo­ści zwią­za­nych z gry­pą i prze­zię­bie­niem. W swo­im skła­dzie oprócz wita­mi­ny C posia­da rów­nież wita­mi­ny z gru­py B,  wita­mi­nę A oraz E. Dodatkowo w kiwi znaj­dzie­my skład­ni­ki odżyw­cze takie jak: wapń, potas, magnez, żela­zo, krzem. Jedzenie tych owo­ców poma­ga w zła­go­dze­niu obja­wów prze­zię­bie­nia i gry­py takich jak kaszel czy ból gardła.

Przepis na sok z kiwi z dodat­kiem szpinaku:

 - 2 owo­ce kiwi

- ½ pomarańcza

- garść szpinaku

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

ANANAS – PRZYDATNY W WALCE Z KASZLEM

Ananas to kolej­ny z owo­ców, o któ­rych rzad­ko myśli­my w kate­go­riach proz­dro­wot­nych, a to błąd! W ana­na­sach znaj­dzie­my bar­dzo dużą ilość wita­mi­ny C, a dodat­ko­wo bro­me­lię, enzym o dzia­ła­niu  prze­ciw­za­pal­nym ale też prze­ciw­o­brzę­ko­wym – poma­ga­ją­cym w lecze­niu kasz­lu. Ananas to tak­że skarb­ni­ca wita­min: B i PP oraz man­ga­nu, jodu, mie­dzi , żela­za i pota­su.  Dodatkowo w ana­na­sie znaj­du­je się spo­ro błon­ni­ka poma­ga­ją­ce­go w trawieniu.

 Przepis na sok ana­na­so­wy z dodat­kiem imbiru:

- ½ ananasa

- ¼ cytryny

- 1 cząst­ka imbiru

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

WARZYWA BUDUJĄCE ODPORNOŚĆ

Obok owo­ców w kon­tek­ście budo­wa­nia naszej odpor­no­ści nie zapo­mi­naj­my oczy­wi­ście o warzy­wach dostęp­nych jesie­nią. Jednym z naj­bar­dziej koja­rzo­nych z tą porą roku ale tak­że boga­tym w wie­le skład­ni­ków wspo­ma­ga­ją­cych odpor­ność jest dynia. Jest to warzy­wo w 90% skła­da­ją­ce się z wody. W swo­im skła­dzie posia­da wita­mi­nę C, wita­mi­nę A, oraz wita­mi­nę E, któ­re pomo­gą chro­nić nasz orga­nizm przed bak­te­ria­mi powo­du­ją­cy­mi prze­zię­bie­nie. Oprócz tego jest boga­ta w sze­reg skład­ni­ków odżyw­czych: potas, magnez, żela­zo. Dynia jest bar­dzo czę­sto bazą dla roz­grze­wa­ją­cych zup typu „krem” Królową wśród jesien­nych warzyw budu­ją­cych odpor­ność jest bia­ła kapu­sta. To praw­dzi­wa „bom­ba” wita­mi­ny C boga­ta tak­że w wita­mi­ny B, A, E, K, wapń, żela­zo, magnez, potas i kwas folio­wy oraz przeciwutleniacz-glutation. Kapusta uwa­ża­na jest czę­sto za warzy­wo cięż­ko­straw­ne – takich wła­ści­wo­ści nabie­ra pod­da­na obrób­ce ter­micz­nej, dla­te­go naj­le­piej spo­ży­wać ją w posta­ci świe­żo wyci­śnię­te­go soku z liści. Cebula i czo­snek – tych dwóch warzyw w zesta­wie­niu pro­duk­tów wzmac­nia­ją­cych odpor­ność nie mogło zabrak­nąć. Olejki ete­rycz­ne w nich zawar­te wspo­ma­ga­ją układ odde­cho­wy, posia­da­ją wła­ści­wo­ści bak­te­rio­bój­cze i grzy­bo­bój­cze. Poza tym są boga­te w magnez, potas, siar­kę, krzem, cynk a tak­że wita­mi­nę C. Dodatkowo w czosn­ku znaj­du­je się kil­ka rodza­jów pod­no­szą­cych odpor­ność anty­ok­sy­dan­tów oraz prze­ciw­bak­te­ryj­ny zwią­zek o nazwie alli­cy­na. Doskonałym źró­dłem wita­mi­ny C są tak­że bar­dzo popu­lar­ne u nas bura­ki – ich spo­ży­wa­nie nie tyl­ko wzmac­nia odpor­ność ale tak­że wydol­ność orga­ni­zmu – a to przede wszyst­kim dzię­ki zawar­tej w nich beta­inie. Związek ten przy­czy­nia się do zwięk­sze­nia ilo­ści czer­wo­nych krwi­nek co wią­że się ze zwięk­szo­ną wchła­nial­no­ścią tle­nu i lep­szą pra­cą ukła­du mię­śnio­we­go. Wzmocniona wydol­ność orga­ni­zmu to pod­sta­wa w budo­wa­niu odpor­no­ści. Obok wita­mi­ny C i beta­iny w bura­kach wystę­pu­ją spo­re ilo­ści wita­min A, E, K a tak­że błon­nik i kwas foliowy.

Dobrym spo­so­bem na „prze­my­ce­nie” zawar­tych w dostęp­nych jesie­nią warzy­wach sub­stan­cji odżyw­czych są pysz­ne zupy krem.

Warto zwró­cić uwa­gę by blen­der, któ­re­go uży­je­my do przy­go­to­wa­nia zupy, był pro­duk­tem naj­wyż­szej jako­ści, tak byśmy mogli w nim w łatwy spo­sób przy­go­to­wać smacz­ny i pożyw­ny posi­łek. Należy tak­że zwró­cić uwa­gę na moc takie­go sprzę­tu, jego funk­cjo­nal­ność oraz budo­wę. Przykładowo zupy krem przy­go­to­wy­wa­ne w blen­de­rach wypo­sa­żo­nych w śmi­gło zamiast ostrza, są znacz­nie gład­sze i bar­dziej jed­no­li­te, ponie­waż śmi­gło roz­bi­ja, a nie tnie poszcze­gól­ne skład­ni­ki. Niektóre blen­de­ry posia­da­ją tak­że funk­cję jed­no­cze­sne­go pod­grze­wa­nia zblen­do­wa­nej zupy, dzię­ki cze­mu przy­go­to­wa­nie pysz­ne­go, roz­grze­wa­ją­ce­go, warzyw­ne­go kre­mu jest dużo szyb­sze, a tak­że zdrow­sze, bo nie prze­go­to­wu­je­my zupy, a pod­grze­wa­my ją do tem­pe­ra­tu­ry np. 65 stop­ni i mamy tzw zupę ‘raw’, w któ­rej zacho­wa­ne są wszyst­kie skład­ni­ki odżyw­cze warzyw – zwra­ca uwa­gę Lidia Lalak przed­sta­wi­ciel dys­try­bu­to­ra mar­ki Blendtec.Przepis na roz­grze­wa­ją­cą zupę krem z dyni:

- ¼ dyni

- 2 marchewki

- ½ cebuli

- 1,5 szklan­ki bulionu

- pieprz, sól, tymianek

Marchewkę, dynię i cebu­lę piecz przez 30 minut. Po upie­cze­niu wrzuć do Bendera razem z bulio­nem i przy­pra­wa­mi i zblen­duj uży­wa­jąc pro­gra­mu „gorą­ca zupa