ZNÓW PRZYSZEDŁ MAJ, A Z MAJEM… SEZONOWE ZIOŁA!

W maju czer­pie­my peł­ny­mi gar­ścia­mi z dobro­dziejstw natu­ry.  To wła­śnie teraz mamy oka­zję zbie­rać sezo­no­we zio­ła i rośli­ny boga­te w wita­mi­ny i mikro­ele­men­ty. O wie­lu z nich czę­sto nawet nie myślimy
w kate­go­riach cze­goś, co może się oka­zać dla nasze­go zdro­wia wręcz zbawienne.

Tymczasem czę­sto trak­to­wa­na jako chwast pospo­li­ta pokrzy­wa czy nie­po­zor­na nać mar­chew­ki oka­zu­ją się nie­prze­bra­ny­mi wręcz źró­dła­mi mocy i dobre­go samo­po­czu­cia! Majowe zio­ła poma­ga­ją orga­ni­zmo­wi oczysz­cze­niu krwi, wątro­by, ukła­du lim­fa­tycz­ne­go, wzmac­nia­ją tak­że odpor­ność. Sok z samych ziół po wyci­śnię­ciu wyda­je się mało atrak­cyj­ny sma­ko­wo. Jednakże w połą­cze­niu z owo­cem sma­ku­je wyśmie­ni­cie. Wystarczy dodać ulu­bio­ny owoc i może­my się cie­szyć pysz­nym kok­taj­lem boga­tym w fito­związ­ki, a tym samym „prze­my­cić” je do nasze­go organizmu:

Najlepszym, naj­szyb­szym i naj­bar­dziej sku­tecz­nym spo­so­bem na przy­swo­je­nie sub­stan­cji zawartych
w majo­wych zio­łach i rośli­nach, jest spo­rzą­dza­nie na ich bazie świe­żo tło­czo­nych i pysz­nych soków. W ten spo­sób na zim­no soki zacho­wu­ją to co naj­lep­sze z każ­de­go skład­ni­ka. Wyciskanie, tło­cze­nie soków za pomo­cą wol­no­obro­to­wych pro­fe­sjo­nal­nych wyci­ska­rek, będzie gwa­ran­cją nie tyl­ko ich aksa­mit­nej jed­no­li­tej kon­sy­sten­cji, ale przede wszyst­kim tego, że wszyst­kie naj­waż­niej­sze war­to­ści odżyw­cze majo­wych ziół zosta­ną zacho­wa­ne
– pod­kre­śla Robert Zimnoch, dys­try­bu­tor Kuvings w Polsce. Maj to dosko­na­ła pora, by zacząć przy­go­dę z sezo­no­wy­mi, świe­ży­mi zio­ła­mi i wpro­wa­dzić je do naszej die­ty, np. przy­rzą­dza­jąc prze­pysz­ne soki. Główne dzia­ła­nie tych „ziół mocy” wią­że się z funk­cja­mi oczysz­cza­ją­cy­mi orga­nizm: krew, lim­fę i wątro­bę. Istotne jest to, że w posta­ci soków czy smo­othie nie stra­cą one nic ze swo­ich prze­bo­ga­tych odżyw­czych właściwości.Poniżej przed­sta­wia­my krót­ki prze­gląd war­tych pole­ce­nia sezo­no­wych roślin oraz kil­ka pomy­słów, jak je wyko­rzy­stać w codzien­nej diecie.

Młoda pokrzy­wa – bogac­two żela­za magne­zu i wita­min To nie­ko­ro­no­wa­na kró­lo­wa sezo­nu majo­we­go. Pokrzywa, czę­sto trak­to­wa­na jest jako pospo­li­ty chwast, kry­je w sobie całe bogac­two skład­ni­ków. W pokrzy­wie znaj­du­je się przede wszyst­kim bar­dzo dużo żela­za, magne­zu, wap­nia, krze­mu  a tak­że wita­mi­ny K, C, E i A. Dzięki temu pokrzy­wa jest dosko­na­łym anty­bio­ty­kiem, dzia­ła zba­wien­nie na cerę (poma­ga­jąc w niwe­lo­wa­niu trą­dzi­ku i innych nie­do­sko­na­ło­ści) wzmac­nia tak­że wło­sy i paznok­cie, wydat­nie poma­ga oso­bom zma­ga­ją­cym się z ane­mią. Pokrzywa spo­ży­wa­na w posta­ci soku dzia­ła oczysz­cza­ją­co i wspo­ma­ga układ moczowo-płciowy. Trzeba ją jed­nak pić z umia­rem wła­śnie ze wzglę­du na jej moczo­pęd­ne wła­ści­wo­ści – przy zbyt dużym jej spo­ży­ciu mogą poja­wić się nie­do­bo­ry soli mine­ral­nych i wita­min (wypłu­ki­wa­nych i wyda­la­nych wraz z moczem) – jed­nak w odpo­wied­niej ilo­ści mło­da pokrzy­wa może zdzia­łać praw­dzi­we zdro­wot­ne cuda!

Przepis na sok z mło­dej pokrzywy:

- 2 szklan­ki liści mło­dej pokrzywy

- 1 jabłko

- limon­ka

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Mniszek lekar­ski – zba­wien­ny dla wątroby

Jedno z naj­bar­dziej dostęp­nych i pospo­li­tych ziół, rosną­ce dosłow­nie wszę­dzie! Jego żół­te kwia­ty zwa­ne mle­cza­mi to jeden ze zna­ków roz­po­znaw­czych maja. Pospolity chwast? Nic bar­dziej mylnego!

Mniszek lekar­ski to jed­no z naj­bar­dziej poży­tecz­nych dla zdro­wia ziół majo­wych. Zarówno kwia­ty jak i liście mnisz­ka są jadal­ne. Pamiętajmy, aby zbie­rać tę rośli­nę jak naj­da­lej od samo­cho­do­wych dróg. Mniszek jest dosko­na­łym „odtru­wa­czem wątro­by” oraz anty­ok­sy­dan­tem ze wzglę­du na zawar­te w nim fla­wo­no­idy, fene­lo­kwa­sy, fito­ste­ro­le, ter­pe­ny a tak­że wita­mi­ny B, C i sole mine­ral­ne. Sok z mnisz­ka to dosko­na­ły spo­sób na detoks i oczysz­cze­nie organizmu!

Przepis na sok z mniszka:

- 1 szklan­ka mło­dych liści mniszka

- ½ ananasa

- kiwi

- łody­ga selera

- ½ limonki

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Botwinka na … uspokojenie

Młode list­ki i korze­nie bura­ka ćwi­kło­we­go zawie­ra­ją dużo wita­min, żela­za i wap­nia. Sok z botwin­ki pobu­dza ape­tyt, odkwa­sza i odtru­wa orga­nizm. Liście botwi­ny zawie­ra­ją sub­stan­cje o dzia­ła­niu podob­nym do estro­ge­nów, czy­li hor­mo­nów mło­do­ści i pięk­na. Botwinka zawie­ra całą pale­tę sub­stan­cji odżywczych
i mikro­ele­men­tów m.in. beta­iny, cynk, fos­for, magnez, kwas folio­wy, man­gan, aż 13 róż­nych anty­ok­sy­dan­tów, a tak­że wita­mi­ny jak: A, K, D, E, C oraz wita­mi­ny z gru­py B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy
i B12).  Ze wzglę­du na zawar­te w nim sub­stan­cje dzia­ła­ją­ce symul­ta­nicz­nie botwin­ka ma bar­dzo dobry wpływ na układ ner­wo­wy – uspo­ka­ja sko­ła­ta­ne ner­wy. To świet­ny anty­ok­sy­dant – chro­nią­cy komór­ki przed sta­rze­niem. Sok z botwin­ki ze wzglę­du na dużą ilość kwa­su folio­we­go zale­ca­ny jest tak­że kobie­tom w ciąży.

Przepis na sok z botwinki:

- duża szklan­ka botwin­ki (liście)

- szklan­ka jarmużu

- 1 jabłko

- 1 limonka

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Nać mar­chew­ki – elik­sir młodości!

Nać mar­chew­ki bar­dzo czę­sto jest wyrzu­ca­na jako odpad. To błąd! Nać to praw­dzi­wa skarb­ni­ca skład­ni­ków odżyw­czych. Znajdziemy w niej: wita­mi­ny A i K, magnez, potas, wapń, związ­ki fenolowe
i karo­te­no­idy (anty­ok­sy­dan­ty), chlo­ro­fil i inne rodza­je prze­ciw­u­tle­nia­czy. Sok z nacią dosko­na­le oczysz­cza orga­nizm, likwi­du­je nie­świe­ży oddech, ma dzia­ła­nie odtru­wa­ją­ce, moczo­pęd­ne i usu­wa­ją­ce obrzę­ki, wzmac­nia odpor­ność, wpły­wa pozy­tyw­nie na krą­że­nie, ner­ki, ciśnie­nie krwi, tra­wie­nie i zdro­wie oczu. Szczególne bogac­two anty­ok­sy­dan­tów sprzy­ja zaha­mo­wa­niu pro­ce­sów sta­rze­nia się komó­rek – pod tym wzglę­dem nać z mar­chwi to praw­dzi­wy skarb! Z pew­no­ścią nie powin­ni­śmy się jej pozby­wać z kuchni.

Przepis na sok z naci marchewki

- 1 szklan­ka naci z marchwi

- 2 pomarańcze

- cząst­ka imbiru

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Nać pie­trusz­ki dla serca!

Nać pie­trusz­ki sto­so­wa­na jest głów­nie jako wzbo­ga­ce­nie potraw, doda­tek, przy­pra­wa. Tymczasem w naci oprócz beta-karotenu, fla­wo­no­idów i żela­za, znaj­du­je się bar­dzo dużo wita­mi­ny C. Udowodniono, że kom­bi­na­cja skład­ni­ków zawar­tych w naci pie­trusz­ki wzmac­nia ser­ce, poma­ga w lecze­niu kami­cy moczo­wej, łago­dzi ner­wo­bó­le, przy­spie­sza tra­wie­nie, usu­wa wzdę­cia, popra­wia wzrok i cerę, usu­wa nie­świe­ży oddech
i wresz­cie odtru­wa organizm.

Przepis na sok z naci pietruszki:

- szklan­ka naci pietruszki

- listek mięty

- jabł­ko

- ½ banana

- cytry­na lub limonka

Po dokład­nym umy­ciu, skład­ni­ki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków

Babka lan­ce­to­wa­ta na przeziębienie

Kolejna uzna­na za pospo­li­tą rośli­na, o nie­zwy­kłych proz­dro­wot­nych wła­ści­wo­ściach. Badania nauko­we udo­wod­ni­ły że zawar­te w bab­ce lan­ce­to­wa­tej poli­sa­cha­ry­dy, gli­ko­zy­dy, fla­wo­no­idy, sole cyn­ko­we oraz związ­ki krze­mo­we w tym wła­śnie a nie innym zawar­tym w bab­ce lan­ce­to­wa­tej połą­cze­niu, dzia­ła­ją prze­ciw­za­pal­nie i prze­ciw­kasz­lo­wo. W maju pogo­da bar­dzo czę­sto bywa zmien­na i o prze­zię­bie­nie w tym mie­sią­cu wbrew pozo­rom nie­trud­no. Warto wte­dy się­gnąć po sok dodat­kiem bab­ki lancetowatej.
Od wie­ków zna­na jest tak­że wła­ści­wość bab­ki, pole­ga­ją­ca na przy­spie­sze­niu goje­nia się ran.

Przepis na sok z babki:

- 2 peł­ne szklan­ki liści bab­ki lancetowatej

- 2cm kawa­łek kurkumy

- cytry­na

- kawa­łek mango

- szczyp­ta pieprzu

Składniki na prze­mian wkła­da­my do wol­no­obro­to­wej wyci­skar­ki do soków.